sobota, 9 stycznia 2016

Casserole z kurczakiem



Casserole to świetne danie na weekendowy obiad. Nie wymaga wielu przygotowań i przez większość czasu robi się samo. Możemy tu zastosować różne rodzaje mięsa i dodatków więc każda kompozycja będzie smakować inaczej.  

Dziś w roli głównej kurczak, pomidory i koniecznie czerwone wino. 

Składniki:
- 4 ćwiartki kurczaka podzielone na podudzia i udźce
- puszka pomidorów bez skórki (400g) 
- dwie garści pomidorków koktajlowych
- 125 ml czerwonego wytrawnego wina
- 125 ml bulion
- sól, pieprz, łyżeczka tymianku, papryki słodkiej i wędzonej, trzy listki laurowe
- łyżka oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 190ºC. 
Kurczaka marynujemy minimum dwie godziny wcześniej w oliwie wymieszanej z przyprawami i jednym, drobno posiekanym ząbkiem czosnku, a następnie dobrze obsmażamy po kilka minut z każdej strony. Przekładamy do naczynia do pieczenia. Na patelnię, na której obsmażaliśmy mięso, wlewamy bulion, wino i dodajemy pomidory. Doprowadzamy do wrzenia i zalewamy sosem kurczaka. Dodajemy trzy pozostałe ząbki czosnku w całości, przykrywamy i wkładamy naczynie do piekarnika na około 45 minut. Po tym czasie możemy odkryć potrawę, dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i piec jeszcze przez 15 minut. Mięso po tym czasie powinno być już miękkie a sos esencjonalny. Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam takie gęste i intensywne w smaku sosy :-)

Podajemy z ryżem lub z pieczonymi ziemniakami. 

Smacznego!


2 komentarze:

  1. O ta wersja mi się też podoba :) Przepis na moje oko bardzo smaczny więc sobie zapiszę i wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń