niedziela, 29 listopada 2015

Śledzie korzenne


Dziś mam dla Was coś naprawdę pysznego. To moja druga ulubiona odsłona śledzi. Delikatne, lekko słodkawe i pachnące przyprawami.

Składniki:
- opakowanie filetów śledziowych 500g
- jedna duża cebula lub półtorej średniej
- półtorej łyżki koncentratu pomidorowego
- pół szklanki oleju słonecznikowego
- goździki, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty
- pół łyżeczki cukru

Przygotowanie:
Śledzie wypłukać z zalewy, zalać wodą i odłożyć na kilka godzin lub na całą noc. Olej wlać na patelnię, dodać posiekaną cebulę. Delikatnie ją zeszklić i dodać przyprawy: około dwudziestu goździków, kilkanaście ziaren pieprzu i ziela, 3 listki laurowe. Podgrzewać jeszcze kilka minut aż całość zacznie pachnieć mocno korzennie. Następnie dodać cukier i koncentrat pomidorowy. Rozmieszanie go w oleju wymaga trochę cierpliwości ale powinno się udać :-). Zalewę należy następnie wystudzić. Na koniec układamy śledzie warstwami przekładając je zalewą. Wstawiamy na około 12 godzin do lodówki i gotowe.

Smacznego!


0 komentarze:

Prześlij komentarz