środa, 24 lutego 2016

Pęczotto z fasolką szparagową i jarmużem


Dziś przedstawiam pomysł na obiad na bazie kaszy, mięsa drobiowego i dużej ilości warzyw. Jest szybki i prosty w przygotowaniu i dobrze nadaje się do odgrzewania lub zabierania do pracy. No a do tego powstaje w jednym garnku, uwielbiam takie dania :-).

Podstawowy przepis na pęczotto zaczerpnęłam z blogu Kwestia Smaku. W mojej wersji jest ono z fasolką szparagową i jarmużem.

Składniki:
1/2 szklanki kaszy pęczak
300-400g piersi z kurczaka bądź z indyka
1 cebula
1 por (biała i jasno-zielona część)
3-4 łyżki sosu sojowego
1 szklanka bulionu
1/3 szklanki białego wytrawnego wina
garść liści jarmużu (jeśli kupujemy paczkowany wyrzucajmy kawałki gałązek, gdyż są twarde i mało smaczne)
1/3 paczki mrożonej fasolki szparagowej
1 łyżka ziół prowansalskich
olej lub oliwa do smażenia

Przygotowanie:
Na dużej patelni podsmażamy na oleju kaszę pęczak, dodajemy kolejno cebulę, pokrojony w półplasterki por a następnie zioła prowansalskie. Całość smażymy kilka minut aż warzywa zmiękną. Odsuwamy składniki na bok, dodajemy jeszcze olej i obsmażamy pokrojone na kawałki mięso, posypujemy pieprzem a na koniec polewamy sosem sojowym i smażymy jeszcze minutę lub dwie. Mieszamy mięso razem z warzywami i kaszą i podlewamy winem. Po 2-3 minutach, kiedy odparuje, dodajemy bulion, przykrywamy i dusimy 20 minut. Następnie dodajemy fasolkę a po 5 minutach liście jarmużu i dusimy jeszcze 5-10 minut aż te ostatnie warzywa będą miękkie. Podlewamy trochę wodą lub bulionem jeśli potrawa wydaje się zbyt sucha, pęczotto jest smaczniejsze gdy jest w nim trochę sosu niż kiedy jest sypkie.

Smacznego!



0 komentarze:

Prześlij komentarz