niedziela, 17 stycznia 2016

Kurczak w rozmarynie z oliwkami


Dziś jeden z mich ulubionych przepisów na kurczaka. Z rozmarynem, czarnymi oliwkami i białym winem. Danie bardzo aromatyczne a na dodatek szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Składniki:
- 4 ćwiarki z kurczaka
- 200g  czarnych oliwek (polecam oliwki odmiany Kalamata, które mają dużo bardziej zdecydowany smak niż zwykłe czarne oliwki)
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu i łyżka suszonego
- 250ml białego wytrawnego wina (ewentualnie 125ml wina i 125ml bulionu)
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Kurczaka nacieramy solą, pieprzem i obsypujemy suszonym rozmarynem. Dobrze to zrobić poprzedniego wieczora albo przynajmniej dwie godziny przed przygotowaniem jedzenia.

Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej do smażenia i w pierwszej kolejności smażymy obrane, niepokrojone ząbki czosnku i gałązki rozmarynu. Możemy je później odłożyć przed dodaniem mięsa, gdyż zbyt mocno przysmażony czosnek będzie miał gorzki smak.Następnie mocno obsmażamy kurczaka z każdej strony na intensywnie złoty kolor. Dodajemy oliwki i podlewamy winem. Jeśli nie jesteście przekonani do sosu opartego na samym winie można połowę jego ilości zamienić na bulion ale zachęcam do spróbowania na początek wersji podstawowej. Ilość płynu powinna zakryć mięso do około jednej trzeciej, maksimum połowy wysokości. W większej ilości potrawa nam się ugotuje zamiast udusić i będzie mniej smaczna.  Zostawiamy patelnię przez kilka minut odkrytą aby alkohol trochę odparował.  Następnie przykrywamy i dusimy na mniejszym ogniu przez około 45 minut aż mięso będzie łatwo odchodziło od kości. I to by było na tyle :-)

Smacznego!




0 komentarze:

Prześlij komentarz