Witam wszystkich serdecznie!
Dziś w roli głównej batat :-)
Do niedawna w ogóle nie miałam pomysłu na to warzywo ale zachęcona informacjami o tym jak jest zdrowy postanowiłam poszukać inspiracji i pomysłu na jego przygotowanie. Poza batatem, który jest bogaty w beta karoten, potas i wiele innych składników mineralnych mamy tu prawdziwe super food czyli masło migdałowe. Zachęcam Was po poczytania o jego właściwościach na przykład tu.
Koktajl jest lekko słodki, delikatnie kremowy i bardzo sycący. Na naprawdę dobry początek dnia!
Składniki na 2 duże szklanki:
1 batat
1 banan
1 pomarańcza i pół szklanki soku lub 2 pomarańcze jeśli wolimy bardziej gęstą konsystencję
pół szklanki mleka
pół łyżeczki drobno pokrojonego imbiru,
łyżeczka cynamonu
łyżeczka siemienia lnianego lub nasion chia
łyżka masła migdałowego
Batata zalewamy zimną wodą i gotujemy "w mundurku" do miękkości (30-40 minut). Obieramy i wrzucamy w kawałkach do blendera razem z pozostałymi składnikami. Miksujemy wszystko aż do uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli koktajl jest waszym zdaniem zbyt gęsty dodajcie więcej soku lub mleka.
Dajcie znać czy Wam smakował i czy już czujecie od niego zdrowsi! :-)
0 komentarze:
Prześlij komentarz