środa, 21 października 2015

Śledzie w miodzie i musztardzie


Postanowiłam dziś urozmaicić trochę tematykę mojego bloga i napisać coś o gotowaniu. Może "gotowanie" jest słowem nieco na wyrost jeśli mówimy o śledziach ale jest to dla wielu z nas smakowita przekąska. Widok za oknem i pogoda jest coraz bardziej jesienna więc czas już na coś treściwego. Ja też ostatnio nabrałam ochoty na jakieś cięższe potrawy a wraz z nimi na idealną kolację czyli chleb razowy i śledzie. Te w miodzie i musztardzie są jednymi z moich ulubionych więc opiszę je jako pierwsze.

Składniki:
- opakowanie filetów śledziowych 500g
- jedna cebula średniej wielkości
- łyżka ostrej musztardy
- niepełna łyżka miodu
- przyprawy: ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe
- cytryna do skropienia
- olej słonecznikowy

Przygotowanie:
Śledzie ułożyć białymi "brzuszkami" do góry i skropić sokiem z cytryny. Odłożyć na chwilę. Pokroić cebulę na cienkie półtalarki. Jeśli wolimy łagodną, można przelać ją wrzątkiem. Wymieszać musztardę z miodem i nasmarować nimi śledzie. Zostawić na kwadrans, pokroić na kawałki. Na dno słoika wrzucić kilka ziaren pieprzu, ziele angielskie i liść laurowy oraz trochę cebuli. Układać śledzie warstwami na przemian z cebulą. W połowie słoika oraz na wierzchu znowu dodać kilka ziaren przypraw i liść laurowy. Zalać olejem i wstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki.

Życzę smacznego!





0 komentarze:

Prześlij komentarz